Erik Nerheim Saxofonfestival 2012

ENSF_plakat_jpegErik Nerheim Saxofonfestival 2012 var en tredagers enmannsfestival med 25 konserter der Erik Aldenheim-Nerheim medvirket på alle. Konsertene spente fra improvisert musikk og klassisk saxofonrepertoire til disco og Creedence.

 

 

 

Programmet:

Tirsdag

Revelje I

Nyskrevet stykke for solo saxofon av Erik Nerheim fremført fra et av Oslos mange takterasser.

Grand Hotell, Takterassen til Etoile Bar. Karl Johans gate 31. Kl 10:00

Offisiell Festivalåpning

Festivalen blir åpnet av førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole Vibeke Breian, det blir tale ved festivalsjefen og kort musikalsk innslag av Erik Nerheim.

Kantina, Norges Musikkhøgskole. Slemdalsveien 11. Kl 10:30

 

Norks Barokksaxforbund

Saxofonen ble ikke oppfunnet før lenge etter at barokken var over,- men hadde den vært tilgjengelig for barokkomponistene, hadde nok saxofonen vært den barokke instrumentalmusikkens flaggskip! Trioen fremfører transkriberte sonater av G.F. Telemann med en virilitet, musikalitet og energi barokkmusikken virkelig fortjener, men så sjeldent blir forunt.

Norsk Barokksaxforbund består av to førsteklasses saxofonister ved navn Fredrik B. Olsen(sopran) og Lars Petter Bjerkeset(baryton) i tillegg til Erik Nerheim. Alle er masterstudenter ved Norges Musikkhøgskole, hver med sine respektive suksessfulle karrierer både foran og bak seg. Trioen har spilt sammen i vel 2 år.

Manglerud Videregående skole. Kl 1145.

Erik og Juan

Juan er saxofonisten som trofast sitter ved Nationaltheatrets fontene, i regn som sol, i varme og kulde. Dette blir et unikt og spennende møte mellom to saxofonister fra to vidt forskjellige bakgrunner og musikalske kulturer. Og hva vil møte bringe? Det vet du ikke før du hører det!

Fontenen ved Nationaltheateret. Kl 1330

Kulturhuset, NRK P2. LIVE radiokonsert.

Erik Nerheim gjester programmet Kulturhuset på NRK P2. Han snakker om festivalen og seg selv og spiller en liten minikonsert live på radio! Det blir urpremiere av et nytt verk for solo saxofon av Erik Nerheim, og kanskje får du vite en ting og to du ikke visste om Erik Nerheim Saxofonfestival.

Kulturhuset, NRK P2. Ca kl 1530.

«Spell nokke Creedence!»

Det er ikke ordentlig fest uten Creedence Clearwater Revival. Det er heller ikke ordentlig fesitval uten. Med seg på denne konserten har Erik fått med seg gitarist og vokalist Ole Ådland, kjent fra band som Pony the Pirate, Synkoke og The Prince and I. Sammen tolker de et knippe kjente Creedencelåter.

Stargate, Grønland 2A. Kl 1700

 

Erik Nerheim Solo I

Erik Nerheim er en eklektisk og spennende musiker med bakgrunn fra utallige sjangrer og musikalske konstellasjoner. Denne konserten er en unik mulighet til å høre en strålende musiker i fri improvisasjon, helt solo! Konserten finner sted i Norges Musikkhøgskoles storstue.

Lindemannsalen, Norges Musikhøgskole. Kl 1830.

 

Wang/Nerheim Duo

Emanuel Vigelands Mausoleum er kjent for sin ekstreme etterklang på over 20 sekunder! Dette skaper en perfekt ramme for Wang/Nerheim Duo. Det blir fremført komposisjoner av Wang og Nerheim, spesialskrevet for denne konserten.

Ellen Andrea Wang er bassist utdannet fra NMH. Hun er kjent fra band som Dag Arnesen Trio, Pixel og Synkoke, og fikk i høst utmerkelsen Statkraft Young Star Stipend under Oslo Jazzfestival. Hun er ellers freelance bassist og har medvirket på en rekke plateinnspillinger.

OBS: Det er et begrenset antall plasser i mausoleet. For plassreservasjon, kontakt erik@fashionmovesmusic.no

Emanuel Vigelands Mausoleum. Grimelundsveien 8. Kl 2030.

Synkoke akustisk.

Synkoke er støyete progjazz av ypperst sort og har i det siste markert seg som spydspissen i nordisk ekstremjazz. De har gitt ut to plater, «Hokjønn»(2009) og «The Ideologist»(2011), begge til strålende kritikker. I år turnerer de Norge, UK, Frankriket og Danmark, i tillegg til å være booket til London Jazz Festival. På denne konserten vil energien være den samme, men låtene vil bli tolket med kun akustisk piano og saxofon av to av bandets medlemmer; Kristian Notland Harnes og Erik Nerheim. Harnes er komponist og tangentist, og har bakgrunn som produsent og musiker fra band som Pony the Pirate, Synkoke og Supermale.

Kristiania Bar og Cafe, Østbanehallen. Kl 2200.

 

Onsdag 10. oktober

Instrumentløp!

Erik Nerheim Saxofonfestival presenterer stolt kanskje historiens første kappløp for utøvende musikere! Løpet er åpent for alle som vil, det eneste som kreves er at du spiller et instrument, og at du er i stand til å løpe mens du spiller. Det er ingen påmelding, det er bare å møte opp med instrument og selvvalgt repertoire. Premieutdeling skjer senere på kvelden under arrangementet «Discofest!». ENSF vil også ta knekken på myten om at instrumentalister er i dårlig fysisk form og ute av stand til å bevege seg mens de spiller.

Regler:
1. Alle deltagere må spille et instrument/synge. Det er selvvalgt repertoier, dette repeteres gjennom hele løpet. Det er ikke lov å bevege seg om du ikke spiller.
2. Det vil bli gitt bonuspoeng i form av trekk i tid for instrumenttype; F eks større instrumenter og instrumenter som krever at du blåser mens du spiller. Det vil også bli premieutdeling etter instrumentklasser.
3. Det er ikke lov å løpe på rødt lys.
4. Alle konkurrerende oppfordres til å vise hensyn til fotgjengere og biler.

Løpet vil foregå i Karl Johans gate. Oppmøte nederst i Karl Johan kl 1145.

Karl Johans gate. Kl 1200.

Machaut for fiolin, saxofon og tablas

Den franske 1300-tallskomponisten Guillaume de Machaut er en av de mest kjente komponistene fra middelalderen. Han var både poet og komponist og hans mest kjente verk er kanskje hans Notre Dame-messe. I en nokså unik kombinasjon, med fiolin, tablas og saxofon, vil denne konserten fremføre et lite utvalg av Machaut sine Ballader. Dette er små flerstemte sanger med tekst, men nå tolket helt instrumentalt; poetisk, men rytmisk.

Med på denne konserten er Emilie Heldal Lidsheim på fiolin, hun er masterstudent ved NMH, og en ettertraktet fiolinist. Hun er blant annet en av drivkreftene bak Ensemble Allegria. Sanskriti Shresta bidrar på tablas, et indisk perkusjonsintrument. Hun studerer også ved NMH, og er en av få tablaspillere i Norge.

Fuglen Kaffebar, Universitetsgaten 2. Kl 1430.

Erik Nerheim Solo II

I denne sjeldne solokonserten i Rådhuset, vil Erik Nerheim fremføre mellom annet «Phoenix» av Ryo Noda og utdrag fra «Partita i a» av J.S. Bach.

Foajeen, Rådhuset. Kl 1530.

Erik Nerhiem Solo III

Erik holder en minikonsert i åpningen av møtet til Kultur- og utdanningskomiteens møte. Konserten er lukket for ordinært publikum.

Rådhuset. Kl 1630.

Tusenkronerskonserten

Hvis du er interessert i å oppleve det mest eksklusive av det eksklusive, er dette konserten for deg! For et lite antall publikummere vil Erik gi en unik intimkonsert.

OBS: Det må bestilles billetter i forkant ved å kontakte Erik Nerheim på erik@fashionmovesmusic.no . Du vil da også få oppgitt sted for konserten.

TBA. Kl 1800. CC: 1000,-

Erik Nerheim møter Kantor Berg

På denne konserten vil du få høre urframføringen av et nytt spesialskrevet verk for orgel og saxofon av Marcus Andre Berg, skrevet til Erik Nerheim og Erik Nerheim Saxofonfestival spesielt.

Marcus Andre Berg, orgel, ble kantor i Majorstuen kirke i meget ung alder. Han er utdannet organist fra Norges Musikkhøgskole og i tillegg til komponist.

Majorstuen kirke. Kl 1900.

Aase/Nerheim Duo

Dette vil bli en forrykende fest med ypperlig trommespill og hissig saxofonføring. De beveger seg i et rytmisk landskap, preget av individuell briljans og slående samspill. Duoen gjør sin første offisielle konsert sammen under ENSF.  Kurt Andre Aase, trommer, er kjent fra band som Synkoke, Supermale og Pony the Pirate. Som tredje musiker har de med seg lydtekniker Ole Kolbjørn Osøien.

Sub Scene. Kirkegata 34. Kl. 2100.

 

Discofest!

I Erik Nerheims kollektiv har de discokule i taket. Som avslutning på onsdagskvelden inviterer de til discofest! Det blir låter av Yelle, Robyn og Rihanna, og kanskje en og annen gammel discoslager. Det oppfordres til dansing. Det vil også bli premieutdeling til raskeste utøver under Instrumentløpet som ble arrangert tidligere på dagen.

Med på festen er Mari Askvik, operasanger, og Kurt Andre Aase, trommer.

Kollektivet, Akersveien 19A. Kl 2200

Torsdag 11. oktober

Revelje II

Den siste festivaldagen blir også åpnet av et nyskrevet verk for solo saxofon av Erik Nerheim fra et av Oslos høyeste tak! Posthuset rager 111 meter over bakken, og blir er en ypperlig arena for å vekke byen til live.

Takterassen, Posthuset. Kl 0900.

Norsk Barokksaxforbund II

Trioen gjentar suksessen fra festivalens første dag. Triosonater av Telemann.

Med Fredrik B. Olsen og Lars Petter Bjerkeset.

Foss Videregående Skole. Kl 1130

Thea Hjelmeland og Erik Nerheim Undercover.

Thea Hjelmeland er en mangeslungen utøver som behersker de fleste instrumenter i tillegg til å ha en av Norges beste stemmer! Hun debuterte med albumet «Oh, the Third» i år og har allerede en lysende karriere foran seg.  Når Thea Hjelmeland og Erik Nerheim møtes under ENSF vil konserten bære preg av begges sans for utforskingen av bevegelse og musikk, de spontane møtene og de vakre klangene.

TBA. Kl 1300

Mannen og Myten; Erik Nerheim i samtale med Ole Martin Huser-Olsen

Dette er anledningen til å komme bak kulissene på Erik Nerheim og Erik Nerheim Saxofonfestival. Gjennom samtale med Ole Martin Huser-Olsen, vil Erik Nerheim snakke om festivalen, ideen og gjennomføringen. Viktige tema som livet og musikken vil også bli berørt. Det vil bli åpent for spørsmål fra salen. Ole Martin Huser-Olsen er velsignet med en skarp og vittig tunge, i tillegg til å være en førsteklasses gitarist.

Foajeen, Norges Musikkhøgskole. Kl 1430

 

Habermas i Torggata

«Playing Habermas – Communication in Action» er et stykke for to saxofonister av Bjørn Bolstad Skjelbred som tar for seg Habermas sin filosofi rundt hvordan mennesker møtes. Stykket er skrevet til Nerheim og Fristad. De to saxofonistene vil starte i hver sin del av Torggata, henholdsvis ved Domkirken og Arbeidersamfunnets plass og bevege seg spillende mot hverandre. Når de møtes på midten, ca ved Cafe Sør, vil det det utvikle seg en musikalsk dialog, før de igjen vandrer fra hverandre.

Gudrun Faleide Fristad, saxofon, er utdannet fra NMH, er freelance saxofonist og mellom annet medlem i Current Saxofonkvartett.

Torggata. Kl. 1600.

Verdens eneste saxofon- og mandolinduo

Mandolin er et sjeldent instrument på den norske musikkscenen. Og mandolin og saxofon i samspill er et sjeldent syn på verdens musikkscene. Kom og opplev en duo du ikke kan finne maken til! Dalane og Nerheim har spilt sammen siden 2004, da de urfremførte noen av de første stykkene skrevet for saxofon- og mandolinduo. De har også gjort flere skolekonserter i regi av Den Kulturelle Skolesekken.

Jo Sølve Dalane er en av få mandolinister i Norge. Han har i flere år vært med i EGMYO(European Guitar and Mandolin Youth Orchestra).

Musikkavdelingen, Deichmanske Hovedbibliotek. Kl 1730.

 

Festkonsert

Hva er vel en festival uten en festkonsert? Den høytidelige avslutningen på festivalen er en festkonsert med perler fra det klassiske saxofonrepertoiret. Du vil få høre Sonate av Paul Creston, Tableaux de Provance av Paule Maurice, Konzertstück für zwei Altsaxophonen av Paul Hindemith og Scaramouche av Darius Milhaud, alt satt i ramme med små muntlige programnota ved Ole Martin Huser-Olsen.

Med på konserten er pianist Patrik Johansson og saxofonist Lars Petter Bjerkeset i tillegg til konferansier Ole Martin Huser-Olsen.

Levinsalen, Norges Musikkhøgskole. Kl 1930.

 

Mottagelse etter festkonserten

Umiddelbart etter festkonserten vil det bli en mottagelse og samling for alle involverte, samt alle andre som ønsker. Det vil bli servert litt frukt og enkel forfriskning. Festivalsjefen vil si noen avsluttende ord.

Kantina, Norges Musikkhøgskole. Ca kl 2030.

Pub-til-Pub med Beethovens 5. symfoni.

Helt til slutt på festivalen tar Erik Nerheim og Gudrun Faleide Fristad dere med på en Pub-til-Pub runde sammen med Ludwig van Beethoven. Kai Grinde Myrann har arrangert Beethovens 5. symfoni for to sopransaxofoner(!), og denne vil bli framført ved noen utvalgte puber og utesteder i Oslo sentrum. Det er bare å henge seg på! Oppmøte Glassbaren, så går turen videre nedover Bogstadveien og Karl Johan for så å ende opp i sentrum. I tillegg til Glassbaren besøker vi Valkyrien, Burns, Cafe Sør og ender opp på Kristiania!

Glassbaren, Chateau Neuf. Kl 2200.

erik saxofon 2

Foto: Erlend Berge

One comment

  1. Pingback: Ukens anbefaling: Erik Nerheim Saxofonfestival 9. – 11. oktober. | sjaapaahuse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s